Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

Recital Nika Gorič sopran, Johan Barnoin klavir

Koncert

Recital
Nika Gorič sopran, Johan Barnoin klavir

 

Datum: 03. 11. 2017
Ura: 19:30
Vstopnina: 12 €

 

Sopranistka Nika Gorič je diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Grazu, magistrirala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu in pred kratkim prejela umetniški doktorat Opernega oddelka Kraljeve akademije za glasbo. Za slednjega je na podelitvi diplom Kraljeve akademije za glasbo prejela najvišje odlikovanje ‘The Queen’s commendation for excellence’, ki je kraljičino priznanje za najboljšega študenta leta.

Bila je prejemnica prestižnih štipendij Charles Mackerras Opera Scholarship, Maria Callas Voice Scholarship, štipendije Ministrstva za kulturo Repubilke Slovenije ter Independent Opera Voice Scholarship (2016).

V času šolanja je bila Nika članica Academy Song Circle recitalov in redna solistka prestižnih Bachovih kantat pod okriljem Kohn Foundation Bach Cantata series. Maja 2016 je Nika prejela naziv YCAT (Young Classical Artist Trust).

 

Poleti 2016 je bila Nika solistka v Handlovi Mesiji izvedeni v Opéra National de Bordeaux. Kasneje je bila del Young Singers Projecta Salzburških poletnih iger, kjer je pela vlogo Titanije – Vilinske Kraljice v priredbi Henrika Albrechta po motivih Henrija Purcella. Salzburški festival je Niko nominiral za prestižno tekmovanje Stella Maris, kjer je prejela posebno nagrado žirije, nastop v dunajski Zlati dvorani. Oktobra 2016 je debitirala v vlogi Norine Donizettijevega Don Pasquala v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. V času šolanja na Kraljevi akademiji za glasbo je Nika nastopila v vlogah Susanne Mozartove Figarove svatbe, Evridike Offenbachovega Orfeja v podzemlju, Polly Weillove Opere za tri groše, Fortune in Pallade Monteverdijevega Kronanje Popeje. V opernih scenah se je predstavila v vlogah Zofije iz Straussove opere Kavalir z rožo, Ellen Orford v Brittnovi operi Peter Grimes, Adine iz Donizettijeve opere L’elisir d’amore, Adele v Straussovem Netopirju, Despine iz Mozartove opere Cosi fan tutte in Nine Massenetovega Cherubina. Med šolanjem v Grazu, je Nika nastopila v vlogi Barbrine v Figarovi svatbi (Le nozze di Figaro) W. A. Mozarta, kateri sta sledili vlogi Sandmana iz E. Humperdinckove Janko in Metka (Hänsel und Gretel) in Elisette v operi Tajni zakon (Il matrimonio segreto) Domenica Cimarose.

 

Med pomembnejše solistične nastope sodijo solo recital v Wigmore Hallu, recital na prestižnem pianističnem festivalu Ruhr z Graham Johnsonom (Brahms’s Liebeslieder Walzer), Symphony Hall Birmingham koncert s CBSO in Simonom Halsleyem predvajanim na BBC Radio 3 (Vaughan Williams Serenade to Music), Solo recital v King’s Place (Berg 7 Frühe Lieder), solo kantata Jauchzet Gott in allen Landen J. S. Bacha v Duke’s Hall v Londonu, izvedba izbora Schubertovih samospevov na prestižnem Oxford Lieder Festival v Oxfordu (Hollywell music room); predstavitev na BBC Radiu 3 z duetom iz Bachove kantate Ich hatte viel Bekümmernis.

 

Na domačih tleh se je mlada sopranistka predstavila na Dobrodelnem koncertu Soroptimist v Unionski dvorani, Božično Novoletnem koncertu SNG Maribor, nastopila je na Dobrodelnem Miklavževem koncertu RTV Slovenija, prav tako pa je sodelovala v okviru Festivala Maribor pri osrednjem projektu Ženska, pod taktirko Richarda Tognettija in leto kasneje z Mahlerjevo Simfonijo št. 4 pod taktirko Nicolasa Altstaedta.

 

Svoje znanje je izpopolnjevala na seminarjih priznanih pevskih pedagogov in pevcev kot so: Elly Ameling, Susan Bullock, Angelika Kirchschlager, Helena Lazarska, Matjaž Robavs in Sabina Cvilak. Nika je bila udeleženka akademije festivala Verbier s Thomasom Quasthoffom in leto kasneje udeleženka javnih masterklassov s Thomasom Hampsonom in Ann Murray pod okriljem YSP Salzburških poletnih iger.

V sezoni 2017/2018 se bo Nika vrnila v Wigmoral Hall, prav tako pa se veseli Nemškega rekviema v znamenitem St. John’s Smith Square. Temu bo sledila turneja po Avstraliji z Australian Chamber Orchestra in Richardom Tognettijem. Kot solistka bo nastopila v Philharmonic Hall v Liverpoolu, Symphony Hall v Birminghamu, National Concert Hall v Dublinu, Usher Hall v Edinburghu, prav tako pa bo v Royal Festival Hall v Londonu izvedla delo Vita Žuraja.