Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

Amira Medunjanin

Koncert

Vstopnice lahko kupite preko EVENTIM sistema ali na TIC PTUJ

Skoraj nemogoče je z eno besedo opisati, kaj se skriva za bosanskim konceptom SEVDAH; verjetno ga še najbolje opiše beseda hrepenenje. Tako kot španska beseda duende, v sebi skriva številne pomene: ljubezen, brezupno ljubezen, večno ljubezen, poželenje, ki ljubimca hkrati hladi in žge kot malarija. In tako kot malarije, se tudi tega občutka ni mogoče otresti. Na koncu pa je to način življenja, pripoved, ki pripoveduje zgodbo o sebi.

Amira se je rodila v Sarajevu, in sicer v časih, ko je bila popularnost tradicionalne glasbe v nekdanji skupni državi na vrhuncu. Sevdah je zavzel posebno mesto v njenem življenju. Sevdalinke (pesmi), ki se jih je naučila od matere, so bile najlepše pesmi na svetu. Očaranost nad to glasbeno tradicijo Bosne in Hercegovine jo je vodila tako daleč, da se ji je popolnoma predala in znotraj sevdalink ustvarila unikaten glas, s katerim je do popolnosti raziskala njihovo izpovedno potenco. Več let je zaman iskala ljudi, ki bi delili njene zamisli o sevdahu, pa tudi načine, kako ta koncept najbolje predstaviti.

Glasbeni novinarji in avtor Garth Cartwright so ji nadeli vzdevek »bosanska Billie Holiday«. V primerjavi se zrcali način, kako Amira sevdah postavi na glavo ter znotraj več stoletij stare tradicije išče vedno nove vsebine in oblike.

https://www.youtube.com/watch?v=tc1GfABdaDM&list=PLcx3xyp08YXABghFH0Q6FCMIpWDR_6OzT