Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

Beijing Philharmonic Choir & The Stockholms Musikgymnasium

Koncert

Beijing Philharmonic Choir

FILHARMONIČNI ZBOR IZ PEKINGA

 

Zborovodja: Yang Li

Filharmonični zbor iz Pekinga je leta 1983 ustanovil profesor Yang Hongnian. V zasedbi se je kalilo več kot 5000 otrok, na več kot 1000 koncertih po vsem svetu pa so izvedli okoli 1500 kitajskih in tujih pesmi. Na prestižnih mednarodnih tekmovanjih so prejeli 30 pomembnejših nagrad in izdali 32 CD- in DVD-plošč ter sedem zbirk otroške zborovske glasbe.

Leta 1990 je predsednik Avstrije Rudolf Kirchschläger njihov nastop pohvalil z besedami: »Tako briljanten koncert bi morali slišati vsi na Dunaju.« Februarja 2003 je zbor pripravil predstavitveno izvedbo za združenje ameriških zborovskih dirigentov ACDA in koncertiral v Carnegie Hall in Lincolnovem centru v New Yorku.

Pripravljalni odbor olimpijskih iger v Pekingu je zbor izbral za nastopa v Monaku in Moskvi med izbirnim postopkom za gostitelje olimpijskih iger leta 2000 in 2008. Na otvoritveni slovesnosti 29. poletnih olimpijskih iger v Pekingu 8. avgusta 2008 je 66 pevcev izvedlo olimpijsko himno. Septembra 2016 so obiskali Izrael in Palestino, nastopili pa so kot angel miru ob začetku svetovne turneje Pesem o svetovnem miru.

Zbor ostaja zvest svojemu poslanstvu – ljubezni in predanosti. V tridesetih letih so redno nastopali na dobrodelnih prireditvah in se udeleževali prostih izobraževalnih delavnic. Še naprej zasledujejo svoj umetniški cilj ter podajajo ljubezen in lepoto glasbe vsem.

Yang Li je profesor dirigiranja na osrednjem konservatoriju za glasbo, glavni dirigent simfoničnega orkestra Tianjin, gostujoči dirigent otroškega in dekliškega zbora državnega simfoničnega orkestra in direktor ter dirigent Filharmoničnega zbora iz Pekinga. Leta 1997 je z umetniško diplomo končal študij na konservatoriju za glasbo v Stuttgartu. Med študijem tam je Yang kot prvi kitajski glasbenik prejemal štipendijo Karajanove fundacije. V zadnjih desetih letih je z otroškim in dekliškim zborom Kitajskega državnega simfoničnega orkestra osvojil najvišje nagrade na 18. mednarodnih zborovskih tekmovanjih, na številnih drugih pa je sodeloval kot žirant.

The Stockholms Musikgymnasium

KOMORNI ZBOR GLASBENE GIMNAZIJE IZ STOCKHOLMA

 

Zborovodkinja: Helene Stureborg

Zasedbo je leta 1989 ustanovil Gary Graden kot dopolnitev rednega zborovskega izobraževanja, da bi dijakom omogočil razširjeno izkušnjo zborovskega petja. Kmalu so postali dobro prepoznavni in so zmagali na več mednarodnih tekmovanjih. Pomembno je povabilo na simpozij mednarodne zveze za zborovsko glasbo IFCM v Ljubljani leta 1995, na katerem je komorni zbor predstavljal Švedsko. Leta 1997 je zasedba na povabilo nastopila na letnem božičnem koncertu v Vatikanu, v več državah pa so ga prenašali po televiziji in ga je videlo na milijone ljudi.

Zbor vadi dve uri na teden po končanem šolskem dnevu, vsako leto pa se v njem zamenja od 10 do 12 od skupno 38 pevcev. Potem ko se je Gary Graden leta 2002 »upokojil« z mesta dirigenta, je njegovo mesto prevzela Helene Stureborg.
Z njo so izdali dve zgoščenki (God Jul in Ave Maria), bili uspešni na tekmovanjih (Tours 2006, Marktoberdorf 2009, Cork 2011), festivalih (Usedomer Musikfestival 2005, Concordia Vocis 2010, evropski mladinski zborovski festival Basel 2012), večkrat obiskali Berlin in nastopili v tamkajšnji stolnici ter izvedli številne koncerte. Spomladi 2010 so na turneji v Oslu, Köbenhavnu in Stockholmu spremljali Andreo Bocellija ter z Gradnom in Stureborgovo proslavili 25-letnico delovanja.
Njihov repertoar zajema širok spekter slogov in obdobij, poudarek pa je na sodobni a cappella glasbi.

Datum: petek, 20. 4. 2018 ob 18:00

Vstopnina: 12 €

www.dominikanskisamostan.si

Vstopnice: TIC Ptuj ter pred koncertom