Odpiralni čas muzeja:pon - pet: 8.00 do 16.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

Božično – novoletni koncert

Koncert

KOMORNI ZBOR GLASIS – “O Magnum Mysterium”
Dirigent: Ernest Kokol
Vstopnice: 12 €
Lahko jih kupite na blagajni Javni služb Ptuj in Ptujski kavarni
• Prireditev bo izvedena v skladu z navodili in priporočili NIJZ glede preprečevanja širjenja bolezni COVID-19. Obiskovalci so dolžni upoštevati vsa priporočila NIJZ in vladne odloke, ki bodo veljali v terminu prireditve.
KOMORNI ZBOR GLASIS
Komorni zbor Glasis deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Markovski zvon iz Markovcev. V zboru prepeva 24 pevcev z bližnje in daljne okolice; letos ustvarjajo deveto sezono. Zbor, ki ga vodi dirigent Ernest Kokot, posega po vseh glasbenih zvrsteh od renesanse do sodobnih skladb avtorjev današnjega časa. V preteklih sezonah je izvedel projekt Gospel in duhovna glasba in se udeležil petih mednarodnih zborovskih tekmovanj, kjer je prejel zlate, srebrne ter nazadnje še absolutno tretje mesto tekmovanja.
Uspešen je bil tudi na regijskih tekmovanjih odraslih zasedb na Ptuju (2015), v Gornji Radgoni (2017) in v Mariboru (2019); vsakič je prejel zlato priznanje z odliko, v aprilu 2018 pa na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru še srebrno priznanje.
Zbor koncertira po različnih krajih Slovenije in sodeluje z različnimi zborovskimi zasedbami in različnimi skladatelji.
V maju in oktobru 2019 so v Dominikanskem samostanu na Ptuju pripravili večji glasbeno scenski projekt, samostojni celovečerni koncert – prerez glasbe skozi zgodovino z naslovom »Musica Noster Amor« (Glasba, naša ljubezen) in obakrat do zadnjega kotička napolnili koncertno dvorano.
V novembru 2019 so skupaj z jazz kvartetom Oktōēchoes na oder postavili noviteto, delo znanega Ptujčana, jazzista, akademskega glasbenika, tolkalca, skladatelja in glasbenega producenta Žana Tetičkoviča – suito za mešani zbor in jazz kvartet v enajstih delih – »Requiem«, ki na edinstven način združuje jazz improvizacijo, izvirne gregorijanske korale iz 11. stoletja in estetske zakonitosti modalne glasbe iz časov Palestrine.
Na regijskem tekmovanju v Mariboru v novembru 2019 so postali najboljši zbor tekmovanja. Zraven tega so prejeli še zlato priznanje z odliko za 93 doseženih točk; posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike Josefa Rheinbergerja Abendlied in posebno priznanje za skladbo iz petih slovenskih ljudskih, v priredbi Damjana Močnika Zarja; postali pa so tudi najboljša mešana zasedba tekmovanja.
Člani Komornega zbora Glasis so se nameravali 28. marca 2020 predstaviti na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, v začetku meseca maja pa na mednarodnem zborovskem tekmovanju Cork International Choral Festival – Fleischmann Competition. A žal je situacija v svetu prekrižala načrte.
Z optimizmom zrejo v bodočnost ter se veselijo vaj, nastopov in tekmovanj.
Ernest Kokot je profesor glasbe, diplomant glasbene pedagogike iz predmeta zborovsko dirigiranje.
Že v času študija se je ukvarjal z vodenjem različnih pevskih sestavov. Svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih pri domačih in tujih zborovskih strokovnjakih.
Zaposlen je kot profesor glasbe na osnovni šoli.
Na njegovo pobudo je bil septembra 2013 ustanovljen Komorni zbor Glasis.