Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

Carpe artem: Godalni sekstet

Koncert

Izvajalci:
Miladin Batalović, Maja Peternel, violini, Levente Gidro, Eva Koprivšek, violi, Gorazd Strlič, Nikolaj Sajko, violončela

Program:
Richard Strauss: Godalni sekstet iz opere Capriccio
John Corigliano: Snapshot Circa 1909 za godalni kvartet
Ludwig van Beethoven / Michael Gotthard Fischer (1773 – 1829): Simfonija št. 6 “Pastoralna” v priredbi za godalni sekstet

Cena vstopnic: 8€

Nakup vstopnic: Dominikanski samostan ali TIC Ptuj

Carpe artem

Cikel komornih koncertov Carpe artem, ki poteka v Kazinski dvorani SNG Maribor, je bil prvič pripravljen v letu 2012 pod okriljem projekta Evropske prestolnice kulture. Sezone koncertnih ciklov temeljijo na lastni koncertni produkciji ter oblikovanju komornih ansamblov za vsak posamezen koncertni program; komorne skupine sestavljajo vrhunski profesionalni mariborski glasbeniki, na vsakem koncertu sodeluje tudi glasbeni gost.
Peta sezona koncertov Carpe artem, za katero je bil prvotno pripravljen nocojšnji program, je potekala pod motom Mojstri preoblek. Osrednja tema so bila glasbena dela, ki izvirno niso bila napisana za zasedbo, kot bodo izvajana na koncertih. Eden izmed ciljev našega delovanja – kolektiva Carpe artem in klasično izobraženih glasbenikov nasploh – je približati klasično glasbo novim krogom poslušalcev. Verjetno so iz podobnega razloga skladatelji prirejali svoja dela za nove zasedbe: preden je obstajala tehnologija zvočnega snemanja, je bilo izvajanje komornih verzij večjih kompozicij pomemben način doseganja publike. Marsikdo se ni mogel udeležiti simfoničnega koncerta, dosegla pa ga je morda verzija skladbe, ki je bila poustvarjena na komornem koncertu.

Biografije glasbenikov

Miladin Batalović je z devetimi leti začel igrati violino v Kragujevcu, končal Glasbeno gimnazijo Kornelije Stanković v Beogradu, kjer je kot solist z orkestrom nastopil z Bruchovim koncertom v g-molu in prejel nagrado za izjemne dosežke. Študiral je v Stuttgartu pri Gerhardu Vossu in Antoniu Spillerju in z odliko dokončal magistrski študij sodobne glasbe pri profesorju Joachimu Schallu. V sezoni 2005/06 je bil član münchenskega radijskega orkestra in sočasno obiskoval mojstrske tečaje pri Wolframu Königu in Jorgeju Sutilu. Od leta 2007 je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru SNG Maribor.

Maja Peternel je violino začela igrati pri petih letih v rojstnem Mostarju. Šolanje je nadaljevala v Mariboru na Srednji glasbeni in baletni šoli v razredu svojega očeta Franja Peternela. Študij je zaključila na graški akademji pri prof. Christosu Polyzoidesu in se izobraževala na številnih mojstrskih tečajih. Kot koncertna mojstrica je delovala pri Mladinskem komornem godalnem orkestru Maribor. Sodelovala je na festivalih Glasbeni september, Festival Maribor in Festival Lent. Od leta 2000 je članica Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Violist Levente Gidró, rojen v Romuniji, je končal akademijo za glasbo v razredu profesorice Leone Varvarichi v Brasovu in nadaljeval študij v Zürichu pri profesorju Christophu Schillerju. Sodeloval je s številnimi orkestri v Švici, Nemčiji, Romuniji in na Madžarskem. Dodatno se je izobraževal na mojstrskih tečajih pri profesorjih Lászlu Kissu, Danu Mitu, Valeriju Pitulacu, Martinu Fuchsu, Györgyju Konrádu in Csabi Erdélyi. Deluje kot violist v Simfoničnem orkestru Slovenskega narodnega gledališča Maribor in je član godalne zasedbe Trio Maribor, s katerim koncertira doma in v tujini.

Violistka Eva Koprivšek je sprva igrala violino, klavir in obiskovala ure petja, a se je odločila za študij viole pri docentu Miletu Kosiju in magistrirala pri docentki Mariji Rome na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sodelovala je s simfoničnimi orkestri SNG Maribor, SNG Opera in balet Ljubljana, RTV Slovenija in Slovensko filharmonijo, mnogimi mladinskimi orkestri doma in v tujini, od ustanovitve pa igra v Komornem godalnem orkestru Ljubljanski solisti, s katerim je kot solistka izvedla Telemannov Koncert za violo v G-duru. Od leta 2015 je zaposlena v Simfoničnem orkestru SNG Maribor.
Gorazd Strlič je diplomski in specialistični študij zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Cirila Škerjanca. Je dobitnik Klasinčeve nagrade in študentske Prešernove nagrade. Dosegel je številne vrhunske rezultate na mnogih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Redno sodeluje na festivalih (Festival Ljubljana, Festival Stična, Glasbeni september, Festival Lent, Festival Maribor). Veliko časa posveča komorni igri v zasedbah Spiri Art in Trio Maribor. Zaposlen je kot prvi violončelist Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

Nikolaj Sajko je diplomiral iz violončela v razredu Cirila Škerjanca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi znanstveni magistrski študij, podiplomsko pa se je v solistični igri izpopolnjeval na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu. Je dobitnik Klasinčeve diplome in nagrade Antonia Tarsie, pomembne uvrstitve pa je dosegel tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov v Gorici, Lieznu, Zagrebu in Ljubljani. Bil je član mednarodnega mladinskega orkestra Gustav Mahler in član Svetovnega orkestra glasbene mladine. Od leta 2006 je namestnik soločelista v Simfoničnem orkestru SNG Maribor ter poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 2012 umetniško vodi cikel komornih koncertov Carpe artem.