Odpiralni čas muzeja:pon - pet: 8.00 do 16.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

Godalni kvartet Feguš in Borut Zagoranski

Koncert

Feguš Quartet & B. Zagoranski

Program:

 
W.A. Mozart: Adagio in rondo v c- molu KV 617
 
M. Čuperjani: Reverse za harmoniko in godalni kvartet
 
Dvořák: Bagatelle za violino, violončelo in harmoniko op 47
 
Suk: Meditacija na staročeški koral – »Sveti Vaclav«, op. 35
 
Bobić: Tango Concertante za harmoniko in godalni kvarte
 
Piazzolla: 5 tango sensations: Asleep, Fear
 
 
 
Borut Zagoranski, slovenski harmonikar in pedagog, se je rodil leta 1980 na Ptuju (Slovenija). Svojo glasbeno pot je začel na Glasbeni šoli Karol Pahor v rodnem mestu in jo nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Diplomiral je leta 2002 na Glasbeni akademiji v Puli, Univerza Juraja Dobrile v Puli (Hrvaška) in istega leta prejel rektorjevo nagrado za najboljšega študenta. Podiplomski študij (Postgraduate Diploma in Performance) na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu je zaključil leta 2006 s koncertom, za katerega je prejel najvišji certifikat za koncertno dejavnost (Royal Academy of Music Diploma). Njegovi mentorji so bili Marjetka Babić, Slavko Magdić in Owen Murray, izpopolnjeval pa se je tudi pri drugih eminentnih glasbenikih in pedagogih harmonike.
 
Je zmagovalec in nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj za harmoniko. Leta 1998 je bil kot predstavnik Republike Slovenije finalist tekmovanja »Eurovision Grand Prix for Young Musicians« na Dunaju. Je tudi dobitnik prestižne nagrade »The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award« leta 2006. Sodeloval je na uglednih mednarodnih festivalih, kot so ISCM World Days of Music, ISCM Musica Danubiana, Aldeburgh Festival, Norfolk & Norwich Festival, Highgate Music Festival, Glasbeni september Maribor. Kot solist je nastopil z orkestri, kot so Simfonični orkester avstrijskega radia ORF, London Sinfonietta, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester SNG Maribor. Sodeloval je z dirigenti, kot so Dennis Russell Davies, Lalo Schifrin, Pablo Zinger, Marko Letonja ter se pojavil na odrih znamenitih dvoran, med njimi Wigmore Hall v Londonu, Wiener Konzerthaus in Konzerthaus Berlin, Benaroya Hall v Seattlu. Je član žirij na mednarodnih tekmovanjih, recenzent strokovnih publikacij in avtor visokošolskih učnih načrtov za harmoniko. Je redni profesor na Akademiji za glasbo, Univerza v Ljubljani, kjer predava harmoniko, komorno igro, specialno didaktiko, vodi harmonikarski orkester in vodi Katedro za komorno igro. Prav tako predava na Glasbeni akademiji v Puli, Univerza Juraja Dobrile v Puli. Kot gostujoči profesor je bil povabljen na glasbene akademije v Londonu (Velika Britanija)Gdansku in Lodzu (Poljska), Vilniusu (Litva), Bratislavi (Slovaška). Od leta 2014 je pridružen član Kraljeve glasbene akademije v Londonu.
 
GODALNI KVARTET FEGUŠ deluje od leta 1992, v sestavi bratov: Filip Feguš in Simon Peter Feguš- violini, Andrej Feguš- viola in Jernej Feguš– violončelo.
“Bratje Feguš so si svoj prostor pod soncem zagotovili z visoko ravnijo svoje umetnosti, pri kateri vztrajajo. Njihovo igro odlikujejo visoka stopnja uigranosti, zaokrožen zven, sorodno doživljanje glasbenih umetnin, pomembna nadarjenost in upoštevanja vredno znanje. Ne moremo spregledati dejstva da igrajo zmeraj pred polnimi dvoranami, kar vzbuja danes toliko večjo pozornost. ”(J.Šetinc, 11.11.2009, Večer)
 
Po začetkih šolanja v domačem Mariboru so študij nadaljevali na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu.
 
Leta 2001 so bili sprejeti na študij komorne glasbe na prestižno privatno šolo »Scuola di Musica di Fiesole« (Firence), kjer so do leta 2007 študirali pod mentorstvom Milana Škampe (Smetana Quartet) in Piera Farullija (Quartetto Italiano) ter Andrea Nannonija (Nuovo Quartetto). Za študij so prejeli tudi štipendijo italijanskega predsednika države
 
Carla Azeglia Ciampija.
 
Leta 2012 so zaključili magistrski študij komorne glasbe na »Universität für Musik und darstellende Kunst Graz« pri Stephanu Goernerju (Carmina Quartet) in prejeli akademski naziv Master of Arts.
 
“Kvartet Feguš je drugačen od že slišanih in po zasedbi enakih izvajalskih skupin in kot tak postaja primerljiv z vrhunskimi godalnimi kvarteti.” (M. Šijanec, 17.11.2005, Večer)
 
Svoje znanje so dopolnjevali na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri članih svetovno znanih kvartetov: Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet, Borodin Quartet, Emerson Quartet, Juilliard Quartet, LaSalle Quartet, Guarneri Quartet in drugih.
 
2001 so bili izbrani na »Isaac Stern Chamber Music Workshop« v Carnegie Hall (New York) pod vodstvom legendarnega violinista Isaaca Sterna in članov najboljših ameriških kvartetov.
 
Sodelovali so na Orlando festivalu, Kerkrade na Nizozemskem, na festivalu Pablo Casals v Pradesu, Francija, festivalu »Strings Only!« v Zadru, na mednarodnem festivalu mladih glasbenikov »DAM« v Prištini ter drugih.
 
Koncertirali so po Sloveniji,Evropi in ZDA (Pariz, Berlin, London, Washington, New York, Firenze, Dunaj itd.)
 
Snemali so za Radio Slovenija, Radio Maribor, ARD, ORF, France Musique.
 
Krstno so izvedli dela slovenskih in tujih skladateljev: P. Ramovša, A. Lajovica, M. Feguša, J. Goloba, D. Močnika, A. Weingerla, Č. S. Voglarja, K. Aliçkaj, K. Gashi, D. Zeqiri, S. Spadini.
 
Leta 2006 so posneli zgoščenko z deli L. Janáčka in M. Ravela, leta 2011 pa zgoščenko z deli H. Wolfa in A. Weberna.
 
Posebno priznanje pa jim je dalo tudi domače mesto, ki jim je dodelilo mestni pečat mesta Maribora ter Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture. V Piranu pa so dobili nagrado za najboljšo izvedbo Tartinijevega dela.
 
Vstopnina:12€