Odpiralni čas muzeja:pon - pet: 8.00 do 16.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

KLAPA DALMARI

Koncert

Klapa Dalmari je ena najvidnejših slovenskih klap, ki pod vodstvom v Mariboru živečega Zagrebčana Marka Mandira prepeva tradicionalne dalmatinske klapske pesmi. Klapa deluje, kot zasebna sekcija v sklopu najstarejšega hrvaškega društva v Sloveniji, »Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru«. Ustanovljena je bila leta 2009 na iniciativo ljubiteljev klapskih pesmi v Mariboru. Dalmari, je besedna igra sestavljena iz Dalmacije in Maribora, ki izraža povezanost članov in njihovo kulturno poslanstvo. Dalmari se trudi upreti estradizaciji klapskega petja in neguje avtentično acapella petje.

Klapa se je v začetku julija z nastopom na drugem izbornem večeru 56. Festivala dalmatinskih klap v Omišu uvrstila na prvo mesto med moškimi klapami. S to uvrstitvijo so si Dalmari zagotovili nastop v prestižnem finalu festivala. V močni konkurenci se je mariborska klapa odlično odrezala, dosegli so tretje mesto po izboru publike in zavidljivo četrto mesto na tradicionalnem dalmatinskem festivalu. Klapa Dalmari je šele druga slovenska klapa, ki se je kadarkoli uvrstila na predi izbor festivala in z letošnjim letom tudi prva slovenska klapa, ki ji je uspel preboj v finale.

V Sloveniji obstaja veliko zanimanje za klapsko petje. Klapska pesem je najlepši spomin na dneve, preživete na hrvaškem jugu. Ravno zato glasbeni vodja klape Marko Mandir meni, da je ta vrsta glasbe nova barva na mostu prijateljstva, ki spaja Hrvaško in Slovenijo.

Prepustite se zvoku žametnih glasov dalmatinskih trubadurjev iz Maribora v soboto, 15.10.2022 ob 19.00 uri v veliki dvorani Dominikanskega samostana.

VSTOPNICE:

Eventim, Blagajna Javnih služb in Dominikanski samostan Ptuj