Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

LAIBACH IGRA LAIBACH

Koncert

Laibach bo v prvem delu koncerta predstavil svoj avtorski program, ki ga sicer zelo redko izvaja, in ki vodi v ‘herojske’, zdaj že skorajda mitološke, začetke benda – v čas med leti 1980 – 1983, ko so člani skupine z doma narejenimi instrumenti sestavljali grobe, industrijske, repetitivne zvoke, zraven pa so si pomagali z reprodukcijskimi zvočnimi instrumenti kot so radio, gramofon, magnetofon in megafon. Skupina bo torej odigrala izvorni laibachovski industrijski ‘rock and roll’, kakršen je zabeležen tudi na nedavnem albumu We Forge the Future (Mi kujemo bodočnost), objavljen pri GOD Records, kjer je dokumentiran nastop Laibacha izpred nekaj let v znamenitem španskem nacionalnem muzeju Reina Sofia. S podobnim programom je skupina leta 2012 nastopila tudi v podzemlju velenjskega rudnika, 200 metrov pod površino, za publiko, ki se je na dogodek spuščala z rudniškim dvigalom in je tudi ves čas nastopa nosila rudarske čelade.
Drugi del koncerta pa bo sploh premieren in ekskluziven, saj bo Laibach prvič predstavil popolnoma nov program, in sicer iz albuma, ki bo izšel šele v drugi polovici tega leta, z naslovom Sketches from the Red Districts (Skice iz Rdečih revirjev). Tudi tu se bend vrača v svoje industrijske čase v Trbovljah (v Rdeče revirje), le da gre za nove izvedbe skladb, ki so v začetku 80-ih v glavnem obstajale samo kot ideje in nikoli zares niso bile posnete. Skratka, gre za nekakšno re-konstrukcijo ne-posnetega materiala. Vsebinsko se ta album ukvarja z dvema prepletenima zgodbama, ki so se zgodile v revirjih; ena zgodba opisuje prihod Orjune (rojalistično usmerjena antifašistična in antikomunistična militantna organizacija jugoslovanskih nacionalistov) v Trbovlje 1. junija 1924 in njen krvavi konflikt s trboveljskim proletariatom, ter zažig (starega) Delavskega doma. Druga zgodba pa je zgodba o Laibachovem gverilskem ‘coming outu’ v Trbovljah, ki se je zgodil 27. septembra 1980, ter prepoved njihovega koncerta in razstave v (novem) Delavskem domu.
Program ‘Laibach igra Laibach’ skupine Laibach, ki rada preseneča, bo torej ponudil prvovrstno koncertno poslastico z veliko plemenitega hrupa, vijačenja in surovega dratanja legendarnih industrijskih veteranov v staro-novi interpretaciji, ki ga je bogokletno zamuditi.

Cena vstopnic: 36 EUR

Vstopnice lahko kupite na Eventim, v Ptujski kavarni in na blagajni Javnih služb Ptuj