Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

NOČ IN SANJE – SCHUBERT IN BOCCHERINI

Koncert
Božena Angelova violina
Angelika Wirth violina
Jonathan Ponet viola
Marco Testori violončelo
Gregor Fele violončelo
 
L. Boccherini
Godalni kvintet
La Musica Notturna Delle Strade di Madrid, No. 6, Op. 30
 
F.Schubert
Godalni kvintet
C-Dur op. post. 163, D 956
 
 
Božena Angelova je študirala v Celovcu, Bernu, Salzburgu in v Baslu pri Helfriedu Fistru, Igorju Ozimu, Rainerju Schmidtu in Reinhardu Goeblu. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Koroškim simfoničnim orkestrom iz Celovca in z orkestrom Ars Academica iz Valencije. Dobila je prve nagrade na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Med študijem je bila štipendistka ministrstva za kulturo Republike Slovenije ter švicarske vlade. Kot solistka in komorna glasbenica je gostja številnih mednarodnih glasbenih festivalov v Evropi, ZDA in v Mehiki. Sodeluje z orkestrom Camerata Salzburg, s Stuttgartskim komornim orkestrom, z ansambli Musica cubicularis, Ensemble 1700 in Il Suonar Parlante.
Vodi razred za komorno glasbo in zgodovinsko izvajalsko prakso in poučuje violino kot asistentka Haralda Herzla na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.
 
Angelika Wirth je trenutno vpisana na prvostopenjski študijski program koncertne violine v razredu prof. Rainerja Schmidta na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.
Njena strokovna glasbena izobrazba se je pričela zgodaj, saj je bila kot mlada študentka pri devetih letih sprejeta na Visoko šolo za glasbo Hanns Eisler Berlin pri prof. Johannesu Kittelu, prav tako pa je obiskovala glasbeno gimnazijo Carl-Philipp-Emanuel-Bach Berlin. Od leta 2015 študira na Univerzi Mozarteum, najprej pri prof. Lukasu Hagenu, trenutno pri prof. Rainerju Schmidtu.
Angelika Wirth si je že v mladih letih nabrala dragocene izkušnje na področju komorne glasbe, in sicer na festivalih Choriner Musiksommer in Moerser Musiksommer, pa na festivalu komorne glasbe »Music in the Isles«, ki poteka na Zunanjih Hebridih na Škotskem, kjer je obiskovala tečaje pod vodstvom čembalistke Caroline Bergius.
Angelika Wirth je trikrat prejela prvo nagrado na zveznem izboru »Jugend Musiziert« (Mladina ustvarja glasbo), tako v kategoriji violina solo kot tudi v kategoriji komorna glasba. Prav tako je bila večkrat nagrajena na Dussman-Wettbewerb Berlin.
Kot solistka nastopa s simfoničnim orkestrom Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin pod vodstvom Michaela Sanderlinga in s filharmoničnim orkestrom Junge Philharmonie Berlin. Je stalna članica mladih in vse bolj uspešnih komornih orkestrov Ensemble Reflektor ter Eroica Berlin. Kot solistka in članica orkestra nastopa v Berlinski filharmoniji, Koncertni hiši Berlin, Radialsystem V Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Concertgebouw Brugge, Auditorium Dijon, deSingel Antwerpen in Herkulessaal München. Leta 2016 je sodelovala pri glasbenem projektu Thomasa Stimmela v okviru mednarodnega festivala godalnih kvartetov Ickinger Frühling.
Že več let se ukvarja z zgodovinsko ozaveščeno interpretacijo glasbe. Na tem področju jo z nasveti usmerjajo Georg Kallweit, Stephan Mai in Reinhard Goebel. Je redna gostja orkestra Anima Eterna Brugge. Leta 2016 je bila koncertna mojstrica v operni produkciji »Le nozze in sogno« pod vodstvom Enrica Onofri v okviru festivala Inssbrucker Festwochen für Alte Musik.
 
Jonathan Ponet študira pri Thomasu Rieblu na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.
V zadnjih letih se veliko ukvarja s starejšo glasbo, tudi kot član akademije ansambla Balthasar Neumann, ki ga vodi Thomas Hengelbrock. Kot komorni in ansambelski glasbenik nastopa po Evropi, v Kanadi, Kitajski in na Japonskem.
Je ustanovni član kvarteta Adelphi in igra v ansamblu Young European String Camerata. Igral je pod dirigentskim vodstvom Vittoria Ghielmija, Heinricha Schiffa, Midori Seiler in Heinza Holligerja.
 
Marco Testori je najprej študiral orgle in nato diplomiral kot violončelist na Konservatoriju Giuseppe Verdi v Milanu. Med študijem pri Christophu Coinu na Scholi Cantorum Basilensis se je specializiral za starejšo glasbo.
Z raznimi ansambli je snemal za založbe Decca, Opus 111, Naxos, Sony, Amadeus in Fuga Libera. Med letoma 1994 in 2004 je bil prvi violončelist ansambla Il Giardino Armonico. Z njim je nastopal v najbolj znanih koncertnih dvoranah po svetu in snemal za založbo Teldec.
Za založbi Passacaille in Urania Records je posnel sonate in koncerta Carla Grazianija in sonate mannheimskih violoncelistov. Na svoji zadnji zgoščenki izvaja s pianistom Costantinom Mastroprimianom sonate Moschelesa, Riesa in Hummla. Od leta 2013 je profesor barocnega violončela na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.
 
Gregor Fele je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Milosu Mlejniku in študij nadaljeval na salzburškem Mozarteumu pri Enricu Bronziju. Tam je končal tudi podiplomski študij baročnega violončela pri Marcu Testoriju.
Kot solist je sodeloval z vodilnimi slovenskimi orkestri. Nastopal je na Svetovnih glasbenih dnevih, na festivalih Aspekte in Klang Reisen v Salzburgu pa tudi v Berlinu, Trstu, Zagrebu in na Dunaju. Sodeloval je z znanimi izvajalci baročne glasbe, kot so Reinhard Goebel, Dorothee Oberlinger, Marco Testori, Midori Seiler, Lorenzo Ghielmi, Hiro Kurosaki in Stefan Temmingh.
Od leta 2006 je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Aprila 2016 in februarja 2018 je vodil ta orkester na koncertih z baročnim programom v sklopu cikla Mozartine.
 
Cena vstopnic: 12 €