Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

PREDSTAVLJAMO MOJSTRE – ANDREJ HERNJA, LONČAR IN PEČAR

Predstavitev

PREDSTAVLJAMO MOJSTRE

 

V letu 2018 želimo na treh večernih pogovorih v dominikanskem samostanu obuditi spomin na mojstre, ki so bili še pred nekaj desetletji nepogrešljiv del ptujskega vsakdana. Njihovi potomci hranijo dokumente in predmete, ki pričajo o njihovi življenjski poti, pa tudi starejši meščani Ptuja še niso pozabili njihovega mojstrstva.

O mojstrih se bosta z njihovimi dediči pogovarjali dr. Marjeta Ciglenečki in umetnostna zgodovinarka Lea Lampret, pogovore pa bodo oživili izbrani predmeti iz njihove zapuščine, ki bodo tudi v naslednjih tednih na ogled v samostanski jedilnici.

 

ANDREJ HERNJA, LONČAR IN PEČAR

 

Andrej Hernja (1919–1997) je bil cenjen lončar in pečar, ki je leta 1978 je prejel naziv »mojster domače in umetne obrti«. Izučil se je pri stricu enakega imena, Andreju Hernji, ki je imel delavnico na Cankarjevi ulici na Ptuju, po drugi vojni je delal v Ormožu, leta 1955 pa je prevzel stričevo obrt. V letih po drugi vojni mu ni manjkalo dela, potem ko so se v gospodinjstvih uveljavili novi materiali in je lončene peči zamenjalo centralno gretje, pa so za lončarje nastopili slabi časi. Vendar Andrej Hernja ni izgubil slovesa izvrstnega lončarskega mojstra; odlikoval se je v zeleni keramiki in za naše kraje značilnih oblikah posode. V marsikateri ptujski hiši še hranijo njegove izdelke, za zapuščino Andreja Hernje na njegovem domu pa skrbi hčerka Marija Hernja Masten.

 

 

O lončarju in pečarju Andreju Hernji se bomo z njegova hčerko, znano ptujsko arhivarko Marijo Hernja Masten, pogovarjali v sredo, 11. aprila 2018, ob 19. uri. Ogledali si bomo tudi kratek film Lončar Hernja Andrej, ki ga je leta 1986 posnel Tinček Ivanuša.