Odpiralni čas muzeja:Tor - Ned: 10.00 do 18.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

RUDOLF MAISTER IN PTUJ

Predavanje

V Maistrovem letu 2018 se spominjamo konca velike vojne in odločnih potez generala Rudolfa Maistra, katerih rezultat je še danes veljavna severna državna meja. General Rudolf Maister je bil družinsko povezan z mestom Ptuj, pod njegovim poveljstvom pa so se borili tudi vojaki iz Ptuja in okolice. Člani ptujskega Društva generala Maistra so leta 2012 na Novem trgu v čast in trajen spomin na slovitega vojskovodjo postavili bronasto skulpturo.

RUDOLF MAISTER (1874–1934)

Rudolf Maister v slovenski zgodovini velja za pesnika in borca za severno mejo, vendar njegova vloga v nacionalni preteklosti vse do osamosvojitve Slovenije v letu 1991 ni bila vsesplošno politično priznana. Že za časa Maistrovega življenja oblasti v Ljubljani in Beogradu njegovih podvigov niso spremljale z naklonjenostjo, politično sporna osebnost pa je ostal tudi po drugi vojni. Vojaki, ki so prostovoljno pristopili v enote pod njegovim poveljstvom, so ga oboževali in gojili kult generalove osebnosti. Tako imamo v Sloveniji razmeroma veliko obeležij, ki opominjajo na slovitega vojskovodjo, celopostavni spomeniki kot samostojne skulpture v javnem prostoru pa stojijo v Kamniku (1970) in Mariboru (1987), v Ljubljani (1999), Ljutomeru (2010) in na Ptuju (2012). Ptujski spomenik je zasnovala kiparka Metka Zupanič. V Maistrovem letu so se zvrstila tudi nova odkritja o družini Maister na Ptuju, dragocena za poznavanje ptujske preteklosti.

O novih odkritjih v zvezi z družino Rudolfa Maistra in o bronastem spomeniku na Novem trgu se bomo pogovarjali v četrtek, 14. junija 2018, ob 19. uri. Z nami bodo generalov vnuk Borut Maister, dr. Dejan Zadravec iz Zgodovinskega arhiva Ptuj in kiparka Metka Zupanič. Pogovor bo vodila dr. Marjeta Ciglenečki.