Odpiralni čas muzeja:pon - pet: 8.00 do 16.00

Dominikanski samostan PTUJ

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

TRANS-DISLOKACIJE: KONCERT SODOBNE UMETNOSTNE GLASBE

Koncert

Sodobne umetnosti, kot so glasba, literatura, slikarstvo, ples, film itd., zmorejo abstraktne procese in dinamike družbeno-kulturnih in političnih miselnih prostorov predočiti zaznavi. Šele tedaj je neka družba (vsi mi) sposobna, da s temi fenomeni, ki jih ni mogoče ne spregledati ne preslišati, konstruktivno ravna, jih po potrebi preoblikuje, z njimi prelomi ali se od njih razmeji.

 

 

Program:

 

CUM GRANO SALIS, Uroš ROJKO (2004)

Pesnitev: Aleš ŠTEGER

 

FÜR AKKORDEON, Iris ter SCHIPHORST (2002)

 

Pesnitev Cum Grano Salis slovenskega avtorja, prevajalca in urednika Aleša Štegra (1975, Ptuj) je spodbudila Uroša Rojka za istoimensko kompozicijo za flavto, mezzosopran, kitaro in tolkala.

 

»Ljubezen do harmonike je v meni zanetil finski harmonikar Janne Rättyä, ki sem ga spoznala po velikem naključju. Njegovo igranje me je takoj popolnoma prevzelo – do tedaj se sploh nisem zavedala, kako številne čudovite možnosti skriva v sebi ta inštrument.« (I. ter Schiphorst).

 

Sijajni glasbeni deli, eno za kitaro in harmoniko nemške skladateljice Iris ter Schiphorst (1956, Hamburg), drugo, komorno delo Uroša Rojka (1954, Ljubljana), bodo izvedli mednarodno priznani slovenski glasbeniki.

 

Nastopajoči:

Anja CLIFT, flavta

Barbara JERNEJČIČ-FÜRST, mezzosopran

Jaka KLUN, kitara

Matjaž BALAŽIC, harmonika

Jože BOGOLIN, tolkala

Elfriede REISSIG, dirigentka

 

V sklopu festivala Dnevi poezije in vina
 
*V sodelovanju Goethe-Institutom Ljubljana in Dominikanski samostan Ptuj